Restauranger i Stockholm

Stockholm har ett mycket stort utbud av restauranger, kaféer och bra matställen. Några av Skandinaviens allra bästa kockar finns att hitta i Stockholm. Det är även många bra innovativa restauranger som jobbar med hållbarhet och mat, samt att äta mer lokalt och mindre kött, såväl som andra trender. Här är en guide till några av stans allra bästa hak för en bit mat. Så är du man, varför inte sätta på sig en snygg skjorta, Parajumper och ett par chinos. Och gå därefter ut på galej och smaka dig igenom Stockholms stora och utomordentligt bra utbud av restauranger och krogar.

Franzén

Restaurangen ligger på Klara Norra Kyrkogatan på Norrmalm i Stockholm och sträcker sig över tre våningar. Personen bakom restaurangen är Björn Frantzén. Franzén är den första restaurangen i inte bara Stockholm, utan i Sverige, som har fått tre tre stjärnor i Michelinguiden. Detta skedde 2018. Utöver detta har Franzén tilldelats flera olika internationella priser. På Franzén går du för en satt meny, som må vara dyr men väldigt exceptionell.

Mathias Dahgren Matbaren

Den mycket kända kocken Mathias Dahlgrens restaurang som bär hans namn öppnade år 2007 i Grand Hotel i Stockholm. Restaurangen ligger på bottenvåningen på det grandiosa hotellet, som finns på Södra Blasieholmen i Stockholm. Restaurangen strävar efter att vara en modern bistro, som baserar sin meny på säsongens råvaror. Mathias Dahlberg har även följt den miljötrend som även har nått kockarnas värld. Restaurangen Rutabaga serverar lakto-ovo-vegetariska rätter.

Oaxen

Restaurangen Oaxen ligger på vackra Djurgården. Det har Oaxen gjort sedan 2013. Dessförinnan fanns restaurangen i Stockholms södra Skärgård. Krogen drivs av ägaren Magnus Ek och Agneta Green. När Oaxen öppnades på Djurgården så startade även deras systerrestaurang som heter Slip.

Ekstedt

En annan Stjärnkrog i Stockholm är restaurangen Ekstedt, som även har plats i Michelanguiden. Krogen drivs av Niklas Ekstedt och ligger nära Humelgården i central Stockholm. Med inspiration från ägarens uppväxt i Jämtland är maten lagad och krogens inredning skapad. Det ska vara svenskt och maten ska vara säsongsbaserad. Därutöver så lagas maten över öppen eld, vilket gör det hela rätt speciellt.

Gastrologik

Gastrologik är en krog som ligger på Artilleriegatan på Östermalm i Stockholm. På krogen kan du äta en modern och skandinavisk fin mat som är baserad på ekologiska råvaror. Deras avsmakningsmeny ändras varje dag och mycket av maten kan även ändras beroende på vegetariska val. Kockarna bakom krogen är Jacob Holmström och Anton Bjuhr.

Vegetariskt utbud

Något annat som har satsats stort på är även utbudet av vegitariska och veganska restauranger. En av dessa, Rutabaga, har redan nämnts. Andra är till exempel Farang, som är en riktigt lyxig krog. Här serveras det sydasiatiska avsmakningsmenyer på sju rätter. Även om menyn är vegetarisk går mycket att få veganskt.