Eriks bakficka

Eriks bakficka ägs och drivs av krögaren Erik Lallerstedt, som öppnade restaurangen år 1989 i Caesars gamla lokaler. Här kan man bland annat avnjuta en cheeseburgare, något som Lallerstedt själv brinner för, då han älskar hamburgare. Han har till och med erkänt att han under en tid drömde om att driva ett McDonald’s vid Slussen, men kanske ska alla gourmander i Stockholmsregionen glädjas över att han nu istället serverar rejäla hamburgare, cheeseburgare och svenska klassiska rätter på Eriks bakficka. Förutom cheeseburgare erbjuds nämligen på menyn rätter som toast skagen, sill och strömming, fisk- och skaldjursgryta, biff Rydberg, stekt ankbröst, halstrad röding och kroppkakor. Det finns också mer internationellt inspirerade rätter, som ”Bakfickans kalvkorv med medelhavsgrönsaker och potatispuré smaksatt med salsa verde”.Erik_Lallerstedt_2012-09-07_001

Bakfickan, som restaurangen ibland bara kallas, ligger på Östermalm i Stockholm, ”ett stenkast från Djurgårdsbron” som de själva beskriver sitt läge. Här finns plats för 90 gäster, vilket gör det till en relativt intim kvarterskrog, där man lätt kan få stämpeln som stammis efter några besök.

Eriks bakficka samlas tillsammans med restaurangerna Gondolen och Vinbaren under namnet Eriks. Samtliga tre restauranger drivs nämligen av Lallerstedt. Gondolen på Södermalm tog han över år 1994, och Vinbaren hittar man på Gondolens gatuplan. Tidigare hade Lallerstedt också drivit Restaurangen Eriks vid Strandvägskajen, som han öppnade år 1979. Restaurangen höll till i en båt som var förtöjd vid kajen, och serverade fransk mat. Restaurang Eriks var faktiskt en av de första restaurangerna i Sverige som fick en stjärna i Guide Michelin, men den såldes år 1987. Året innan hade Lallerstedt istället öppnat Eriks i Gamla stan, som Lallerstedt drev parallellt med sina nyare satsningar, Eriks bakficka och Gondolen, ända fram till 1999, då krögaren Pontus Frithiof tog över restaurangen. Lallerstedt har med andra ord en gedigen meritlista inom krogvärlden.

Om du har besök från en annan stad än Stockholm, och det blir en sen kväll ute på stan på Eriks bakficka eller någon annan av Stockholms restauranger, kan det vara skönt att ha en bäddsoffa hemma så att man kan erbjuda övernattningsmöjlighet åt sina långväga gäster. Du hittar bäddsoffor för alla smaker och stilar på Furniturebox.se.