Melker Andersson

Melker Andersson är en svensk stjärnkock som gjort ett stort avtryck inom restaurangbranschen. Tillsammans med kollegan Danyel Couet har Melker Andersson byggt krogimperiet Grupp F12.

Klicka på länken för en paneldiskussion med entreprenörerna Melker Andersson och Elite Hotels ägare Bicky Chakravorty på TUR 2014.

 

Årets innovatör
2008 utnämndes Melker Andersson till Årets Innovatör. Själv anser Melker att han inte följer några trender – han skapar dem. Förmodligen skulle han vara mer förmögen om han såg sig mer som framgångsrik och strikt affärsmässig företagare än en innovatör. Enligt motiveringen till utnämningen Årets Innovatör, gick titeln till: ”en superentreprenör som paketerar unika upplevelser i kedjeform. Årets vinnare vet att god smak och kommersiell innovation hänger ihop. Med tv-produktioner och egna varumärken är det ett entreprenörskap som bär långt bortom restaurangköket.”. Melker Andersson har skapat en upplevelseindustri där god mat och gastronomi ständigt är i fokus.

 

Utpressningshärva
Under våren 2014 utsattes Melker Andersson för utpressning. Orsaken till det hela var att GruppF12 valde att inte förnya ett kontrakt med ett entreprenadföretag.

 

Abdikerar från krogtronen
Melker Andersson abdikerar från sin krogtron, rapporterades i en artikel i DN den 20 augusti 2014. Grunden till det hela var att Melker Andersson sålt restaurangerna Le Rouge, Trattorian, Orangeriet och Pontonen till krögaren Peter Nordin, på strikt affärsmässiga grunder. Nordin tog över restaurangerna den 1 september 2014.

 

Nya tag
Många trodde att Melker Andersson och hans F12-grupp skulle trappa ner då Nording tog över fyra restauranger. I själva verket frigjorde det kapital för nya djärva satsningar som Publico och Fiskbaren i krogtäta Stockholm. Melker Andersson och hans kompanjon Danyel Couet är fortfarande Stockholms krogkungar.

 

GruppF12
Idag ingår i GruppF12 restaurangerna Publico, Miss Voon, Smak, Kött & Fiskbaren samt Köttbaren Malmö.

 

Välhängt
På restaurang Köttbaren är det inte bara köttet som är välhängt då Melker Andersson är på plats, vilket en fågel viskat.