Krögare

En krögare är en person som bedriver restaurangverksamhet. Benämningen restauratör är också gångbar.

 

Catering
En del krögare ägnar sig även åt catering. De levererar mat som framställts i det egna restaurangköket, för leverans till beställarens lokaler, var maten konsumeras mer eller mindre omgående. Cateringföretaget kan även anordna evenemang på beställning där man bland annat även står för allt från ”ax till limpa” – matlagning, dukning, mat- och dryckesservering, barservering, till att ta hand om kökssopor och disk.

 

Kommun konkurrerar ut krögare
Att bedriva krogverksamhet i dagens samhälle är tufft. Det råder stor konkurrens om kroggästerna. Att krögare dessutom utsätts för att en del kommuner sätter konkurrensen ur spel, genom att subventionera hyran för nyetablerade krögare i kommunen, på bekostnad av andra krögare i samma kommun. Då gör de sig skyldiga till otillbörligt gynnande. Något som starkt snedvrider konkurrensen och blir föremål för utredning av Konkurrensverket. Man kan med fog fråga sig hur kommunledningen tänker, då subventionerade nyetableringar ska konkurrera med etablerade och skötsamma krögare som måste betala mångdubbelt höga hyror för kommunens lokaler. Vem gynnas och varför? Handlar det om nepotism eller använder sig kommunledningen sig av sin makt för att statuera exempel eller agerar de enbart utifrån okunskap.

 

Krögarpar i hetluften
Bara för att man är krögare får man inte bete sig hur som helst. Det fick ett krögarpar erfara då de skapat en dessert som betecknades rasistisk. Skapelsen var långt ifrån politiskt korrekt. Det handlade dels om vad desserten bestod i, liksom sättet man serverade den på och när i tiden man serverade den. Vad – en chokladboll. Hur – ”i en fin gammal ljusstake med en mörk kvinna i klänning på”. När – nutid. Konceptet hade inte varit kontroversiellt i mitten av förra seklet, så att säga. Vad som hände – krögarparet fick sparken.

 

Inte på menyn
Det blir allt vanligare att man som restauranggäst serveras annat än vad som står på menyn. Det man ska tänka på är att ju billigare rätterna är desto sämre råvara. En del krögare byter ut äkta råvaror mot billigare alternativ; fetaost mot salladsost, krabba mot crabfish för att nämna ett par exempel. Som konsument och kroggäst är det viktigt att kontrollera om man verkligen får det man tror sig beställa. Inte minst för allergiker. Så se upp. T.ex. kan man kolla upp recepten på Matklubben.se när man är ute på krogen.