Långbro värdshus – lyx i förorten

En av Stockholms lyxiga och mysiga restauranger ligger i en förort. Långbro värdshus drivs av den kände kocken Fredrik Eriksson sedan 2005. Värdshuset ligger i den gamla läkarvillan i ena änden av Långbro park i Älvsjö, söder om Stockholm.

Restaurangförorten Älvsjö

Älvsjö är en riktigt gastronomisk förort. Förutom Långbro Värdshus finns också en restaurang med två Michelinstjärnor, Aloë. Den drivs av Daniel Höglander och Niklas Jönsson som har bakgrund från bl.a. Esperanto och Lux. I anslutning till Aloë finns även bakfickan Rinos som drivs av samma ägare. Nyligen har de också öppnat takeaway sushi: Black Milk Sushi. Även andra företagare i Älvsjö har startat framgångsrika verksamheter. Med hjälp av företagslån från Qred.com kanske man inte omedelbart får en Michelinstjärna men kan starta ett härligt café med filial som Fru Marias bak, eller kanske ett härligt fik med lunch som på Herrängens gård.

Långbro värdshus mat

För den som söker något mellan café och Michelinkrog är Långbro värdshus perfekt. De vackra fönstren i restaurangen släpper in generöst med ljus på konsten, köksredskapen och växterna i lokalen som känns både högtidlig och avslappnad samtidigt. Här serveras ganska klassisk svensk [husmanskost: https://alltommat.se/klassisk-husmanskost-recept/ ] men alltid perfekt tillagad och gärna i kombination med något lite nytt och spännande. På menyn finns ofta Wallenbergare, stekt strömming, en grym toast Skagen och självklart också vegetariska alternativ.

Brunch och julbord

Både bland lokalbefolkningen och i Stockholm är Långbro värdshus känt för sin generösa brunch och sitt julbord. Fräscha sallader blandas med småvarmt kött men även mycket grönt på både brunch och julbord. Efterrätterna är små och vackra bakverk som går att promenera ned i den gamla parken utanför. En utflykt söder om stan blir en härlig heldag som passar både stora och små.

Sommarservering

Parken med sina gamla höga lövträd, rhododendron och gräsmattor omger en damm med fontäner som skymtar från Långbro värdshus sommarservering. Under ett skyddande tält serveras rätter från grillen, sallader och även delar av den klassiska menyn till lokalbor och parkbesökare. På uteserveringen går det inte att boka bord utan man skriver upp sitt namn på en svart griffeltavla och blir uppropad när ett bord är ledigt.

Fredrik Eriksson

Kocken själv, Fredrik Eriksson, syns ofta på restaurangen men han syns även lika ofta i TV-rutan och lagar mat. Som 23-åring blev han svensk mästare i matlagning och har många tunga meriter på sin lista, både från Sverige och andra länder. Förutom Långbro Värdshus driver Fredrik Eriksson även restaurang på Nationalmuseum. Tidigare hade han också Fjäderholmarnas krog. Kunglig glans finns också på meritlistan då han ansvarade för Prins Carl Philips och Sofias bröllop år 2015 och han är även gastronomisk rådgivare åt Nobelstiftelsen för planering av den årliga Nobelmiddagen i Stockholms stadshus.