Alexander Nilson

Alexander Nilson är kanske mest känd för det svenska folket för sitt deltagande i programmet Kniven mot strupen, som började sändas under hösten 2009. I programmet ska Nilson i varje avsnitt under fem dagar hjälpa en konkurshotad restaurang tillbaka på fötter. Eftersom programformatet är baserat på Gordon Ramsays programserie Elake kocken säger det sig självt att Nilson i den svenska versionen inte heller skräder orden, utan snarare tar i med hårdhandskarna när han förklarar för restaurangägarna vad de har gjort fel.kitchen-731351_640

Innan Nilson blev den svenske elake kocken hade han dock en karriär som ”vanlig” kock på ett flertal krogar i Stockholm, bland annat Gondolen, Den gyldene freden, Nils Emil och Gourmet. Han föddes 1971 i just Stockholm, men har i perioder under sin uppväxt bott i USA. Hans far arbetade inom hotellbranschen, bland annat som hotelldirektör på Grand Hotel i Stockholm, så kanske hade Nilson hotell- och restauranglivet i blodet. Han gick i alla fall restaurangprogrammet på gymnasiet, och har därefter haft en mångsidig men framgångsrik karriär, där matlagning har varit den röda tråden. Förutom de restauranger i Stockholm där han arbetade som kock lagade han också mat på den skandinaviska restaurangen Aquavit i New York under en av sina vistelser i USA. Samtidigt tjänade han extrapengar som gatugitarrist. Musikintresset och matintresset har i vissa perioder av hans karriär sammanfallit, till exempel då han lagade mat åt Lou Reed och Red Hot Chili Peppers.

Nilson syntes för första gången i tv-rutan under våren 2009, då han medverkade i programmet Kvällsmat. Programidén gick ut på att Nilson besökte ett antal familjer som hade problem med att få ihop vardagsmaten, och gav tips och råd på hur det kunde bli roligare och lättare att laga mat som familj.

Båda programmen blev framgångsrika, och Nilsons nyfunna kändisskap gjorde att han deltog i Anna Ankas jul som sändes vintern 2009. Hans deltagande i programmet blev uppmärksammat inte minst för att han tog med sig en levande anka som han tillagade.

Efter en lång arbetsdag (eller arbetskväll, som ofta är fallet för kockar) kan det vara skönt att komma hem och slappna av i ett varmt bad. Om du arbetar som kock och inte redan har ett badkar hemma hittar du ett stort utbud av badkar på Swedmart.se.